VÄLKOMMEN TILL EN TIDSRESA SOM BÖRJAR FRÅN ÅR 1976

Den gamla klädesfabriken finns fortfarande på stranden av Tammerkoski när en liten bilreservdelsaffär bjuder på invigningskaffe på Ratinankatu den 4 oktober 1976. Seppo Korpinen och Pekka Laakso har tagit ett modigt steg och blivit entreprenörer. Det var en början för Tampereen Autovaraosa. Vid sidan av lokal handel går männen runt landskap och skaffar kunder. Det är inte lätt men jobbet ger resultat. Efter ett par år blir lokalen för liten, men runt hörnet på Suvantokatu hittas en lämplig affärslokal på 200 kvadratmeter.

Försäljningen växer liksom mängden kundtrafik. Det blir dags att gå från centrumet till Sarankulma som är en avlägsen landsbygd med kor på bete. Området har frigjorts för industrin efter att flygplatsen flyttade från Härmälä. Den egna affärslokalen blir verklighet 1983.

Under recessionen på 1990-talet förankras yngre generation i båda familjerna i företaget genom en generationsväxling.  Tapio Korpinen och Perttu Laakso blir officiella ägare och företaget överförs till nästa generation inom tio år.

Det sker mycket under åren. Företagets officiella namn förkortas till TAVO Oy. Vi samarbetar med andra aktörer inom branschen. Efter nästan 37 års verksamhet i Tammerfors öppnar TAVO sin andra affär 2013 i Seinäjoki i Österbotten. Redan efter ett par år fortsätter vi att utvidga åt samma håll då en affär i Vasa öppnas 2015. I Seinäjoki har reservdelshandeln fått så pass bra fotfäste att det för affären byggs en egen affärslokal 2018 och en biltvätt för tunga fordon i anslutning till den. Och resan fortsätter norrut då en affär öppnas i Uleåborg våren 2019.  TAVO:s femte affär öppnas i Jyväskylä 2020. I februari 2023 slår Tavo Turku upp dörrarna och vi kommer att kunna betjäna kunder på plats även i Egentliga Finland.

TAVO:s tillväxtberättelse syns i Sarankulma i Tammerfors i byggnadens flera fogar, där gamla och nya lokaler möts och blir samman. År 2015 flyttar affären och kontoret till nya lokaler. Tomtens byggnadsrätt har nästan använts när utvidgningen av lagret färdigställs 2019.

Detta är en tillväxtberättelse från an affär på 55 kvadratmeter till ett företag på flera orter med leveranser av reservdelar och utrustning för tunga fordon runt om i Finland. Detta är en berättelse av två kompisars företag som växer till ett företag som sysselsätter nästan hundra människor. Vi tror att vår goda serviceattityd är vår bästa trumf. Vi litar på att våra kunder uppskattar det nu och framöver.